cookies & social media

Tort de mere

Imi plac la nebunie merele, mai ales cele verzi si acrisoare, insa cand vine vorba de tort de mere, nu pot spune ca ma omor dupa el, in principal pentru ca tortul de mere se orneaza cu frisca si mie nu-mi place frisca.

Aseara pe la 21:00 m-am apucat sa fac tort de mere deoarece aveam foarte multe prin frigider si oricat de multe as manca n-as fi reusit sa le termin in timp util pe toate ( pana sa se strice).

Mie mi se pare un tort super usor de facut, cred ca unul din cele mai usoare pe care le cunosc eu. Evident ca exista posibilitatea sa nu va iasa demn de pozat :) , dar asta nu trebuie sa va impiedice sa-l faceti. Dupa cum vedeti in poza, si la mine s-a rupt si s-a strambat, dar acum nu masuram cu lingura gustul.

In functie de dimensiunea tavii aveti nevoie de: 4-5 mere mari, 5-6 oua, 5-6 linguri de faina, 5-6 linguri de zahar, 50 gr. de unt ( Lurpack in cazul meu :) ),  100 gr. de zahar ( pentru caramelizat) si gem de orice fel.

Puneti tava (cratita) pe foc impreuna cu cele 100 gr. de zahar si amestecati pana se topeste zaharul si se formeaza caramelul. Aveti grija sa nu-l lasati prea mult pe foc sa se arda, fiindca va avea un gust amarui. Luati tava de pe foc si rotiti-o astfel incat zaharul topit sa acopere toata suprafata si toate marginiile tavii.

Merele se decojesc si se scot cotoarele. Apoi asezati merele in tava si le umpleti cu gem. Eu am folosit gem de capsuni si gem de prune. Bagati tava la cuptor pentru 10 minute la 180° (cuptorul un pic mai tare de jumatate) pentru ca merele sa se inmoaie.

Acum vine momentul blatului/aluatului. Se separa albusurile de galbenusuri la oua si se bat spuma. Cand incep sa se intareasca se adauga zaharul si se mixeaza pana se topeste. Adaugam galbenusurile, continuam sa mixam, apoi adaugam si faina si mixam in continuare. La final punem esenta de rom pentru a-si pastra aroma. Turnam compozitia in tava, peste mere si bagam iar la cuptor pentru 20-30 de minute la aceeasi putere.

Scoatem tortul din cuptor si il lasam 5 minute “sa respire” :) . Daca doriti il puteti insiropa, eu asta am facut si ce-i drept a iesit un pic prea dulce pentru gustul meu.

Siropul se prepara din 200 ml apa si 100 gr. de zahar brun si esenta de vanilie. Se pune apa la fiert impreuna cu zahar si se lasa sa fiarba pana scade la jumatate. La sfarsit se adauga esenta de vanilie. Turnati siropul peste tort dupa ce-l scoateti din cuptor.

Dupa ce l-ati lasat 5 minute “sa respire”, rasturnati tortul pe un platou intins. Puneti platoul deasupra tavii si cu viteza luminii il rotiti. Aveti grija sa nu vi sa rupa, asa cum am patit eu. :)

Bon appetit!

5 comentarii

  1. Irina,

    Unt am, zahar am, faina am, oua am, mere am chiar prea multe, gem am si de-ala, dar n-am tava rotunda :( Si Dooaaamne, ce pofta mi-ai facut :(

    • Diana,

      Pai si daca n-ai tava rotunda, ce? Crezi ca nu iese si in tava patrata, triunghiulara sau octagonala? :P Cred ca ar fi chiar mai interesant asa. Sa-mi spui cum a iesit:).

  2. Irina,

    Singurele tavi pe care le am sunt cele care au venit in cuptor :) ) Cuuuum sa fac tort de mere in tava din aia mare si patrata :( ? Hranesc tot cartierul cred :) )

  3. Diana,

    Dar o cratita nu ai? De orice fel….

  4. Irina,

    Am, am…:> Buna idee, thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>