cookies & social media

Prajitura copilariei

Mi-am adus aminte peste weekend de o prajitura pe care o facea mama cand eram mica.  Tin minte si acum cum stateam ca un “catelus” pe langa ea, sa o ajut si evident sa mananc bunatatea. Astfel m-am gandit sa-i dau un telefon mamei mele si sa o intreb reteta pentru “prajitura cu bezea, gem si parca un pic de ciocolata” pe care mi-o facea cand eram mica .

Mama si-a adus aminte exact la ce ma refeream, de parca ieri a facut-o. Imediat apoi a inceput sa-mi spuna ingredientele de care am nevoie, modul de preparare, tot, tot, tot. :)

N-am reusit sa fac decat o poza, la singura bucatica care a mai ramas dintr-o tava intreaga :D .

Pentru blat aveti nevoie de urmatoarele: 6 oua, 1pliculet praf de copt, 1 pliculet de zahar vanilat, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1 ciocolata neagra 70% cacao (merge si 80% :D ), 100 gr. unt, 2 linguri de cacao.

Se separa albusurile de galbenusuri, se bat albusurile spuma cu zaharul pana se fac spuma. Se adauga in compozitie galbenusurile, faina (treptat) si praful de copt – se amesteca cu telul sau cu mixerul. Ciocolata se topeste impreuna cu untul la bain marine, se lasa la racit si se adauga peste restul de compozitie. La sfarsit adaugam cele 2 linguri de cacao pentru o aroma mai puternica de ciocolata.

Compozitia se pune intr-o tava, acoperita cu hartie de copt, si se baga pentru 20 de min in cuptor la 180°. Cand o scoateti nu trebuie sa fie foarte bine facuta, deci nu va speriati :) .

Bezeaua: se bat 4-5 albusuri de ou cu mixerul si cu 2 linguri de zahar pana ies la textura tare asemanatoare cu frisca.

Pe deasupra blatului se pune gem de orice fel (sau care va place voua cel mai mult) + bezeaua (peste gem neaparat).  Se baga din nou la cuptor pentru inca 10-15 min, pana cand bezeaua are o culoare alb-aurie.

Tips:

Este bine sa lasati prajitura sa se raceasca in cuptor, ca sa nu se turteasca.

In blat puteti pune nuci, alune de padure, stafide etc.

Sa puneti gem din plin, pentru un gust mai bogat.

Cam aceasta a fost prajitura copilariei mele. Usor de facut, nu-i asa? Voi va mai aduceti aminte care era favorita voastra cand erati mici?

Bon appetit!

2 comentarii

  1. cerise,

    Mmmm…arata atat de bine.In weekend stiu ce reteta incerc;)
    Cat despre prajiturile copilariei, torul de mere al mamei si ishlerele bunicii sunt nr1:)

  2. Diana,

    Ceriza, o sa fac si tort de mere :D ( nu sunt un mare fan, dar pentru amorul artei trebuie facut), cat despre ishlerele bunicii poate imi spui mai multe, ca sa le incerc.
    Pup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>