cookies & social media

6 ani de blogging – Prezent și viitor

Nu e vorba despre ai mei 6 ani de blogging, căci eu am abia 1 an jumate, ci despre cei 6 ani de blogging ai lui Manafu și a blogsferei românești. Chiar dacă sunt bloguri mult mai vechi în Romania, de 6 ani blogosfera românească a luat amploare și a început să se contureze. Acest lucru a fost motiv de sărbătoare joi, 23 februarie în Tralala Club, unde s-au strâns peste 100 de bloggeri.

În prezent sunt aprox. 63817 bloguri în România, conform Zelist. Poate vi s-ar părea mult, dar din punctul meu de vedere nu este, ținând cont de populația României. Starea actuală a blogosferei se învârte în jurul blogurilor pe care le știm cu toții și care au avut impact până în prezent. Mai sunt câteva bloguri care au reușit să urce în top sau în vizibilitate, însă într-o pondere destul de scăzută.

De asemenea din ce în ce mai multe brand-uri au început să integreze blogurile în strategia lor online și acest lucru nu poate decât să mă bucure. Bineînteles că sunt și cărcotași care nu văd rostul acestei acțiuni sau nu o înțeleg, mai bine spus.

Dacă aș sta să fac o analiză obiectivă aș putea să zic că în prezent brandurile nu privesc dincolo de orizont și aleg calea cea mai ușoară. Pe de altă parte, nici blogurile nu sunt foarte selective în ceea ce privește produsele pe care le promovează, acestea neavând o legătură strănsă cu tema blugului.

Bloggerii principali sau A-listeri, cum li se mai spune, merg în prezent pe linia de personal branding. De asemenea cred că pe viitor blogul fiecăruia va crește odată cu reputația persoanei și cu cât se va îngrji mai mult de branding-ul personal. Aici recomand un articol foarte bun despre ceea ce înseamnă personal branding.

Pe viitor, eu văd următoarele tendinţe:

- vor aparea din ce în ce mai multe bloguri

- bloggerii se vor axa  în continuare pe personal branding

- din ce în ce mai multe branduri vor apela la bloguri pentru a se face auzite

- microblogging-ul va crește exponențial, mai ales în rândul bloggerilor A-listeri.

Dacă vreţi să vă delectaţi puţin, puteţi găsi poze de la petrecerea de joi aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>